DVD “Zo waren de Oirschotse koorbanken”, 2010

De Stichting richt in dit project de aandacht op de culturele en artistieke kwaliteiten van de koorbanken van de Sint Petruskerk van Oirschot. Tot 1944 vormden deze koorbanken, gemaakt in de periode 1508–1511, een kenmerkend deel van deze kerk.

Ze waren van zeer grote cultuurhistorische waarde. Het contract tussen het Kapittel van Oirschot en Meester Jan Borchmans uit Eindhoven, van juli 1508, bestaat nog en toont de relatie van de Oirschotse koorbanken met de nog bestaande koorbanken van de St. Jan in Den Bosch. Op 2 oktober 1944 zijn ze jammerlijk verbrand als gevolg van beschietingen van de kerk door de geallieerden. Gelukkig hebben Martien Coppens, Hans Sibbelee, Hub. Leufkens e.a. vele foto’s gemaakt. Door middel van een virtuele reconstructie gemaakt door Joep Peters uit Venlo zijn aan de hand van die foto’s de koorbanken teruggeplaatst in het koor van de Sint Pieter zoals die er in de Middeleeuwen gestaan moeten hebben.
Er is daarbij intensief samengewerkt met prof.dr. Jos Koldeweij , hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen van de Radboud Universiteit Nijmegen en Christel Theunissen van het CKD eveneens van de Radboud Universiteit. De reproductie kan wetenschappelijk verantwoord worden genoemd.

Bestellingen van de DVD kunnen hier worden gedaan voor een bedrag van € 10,-; de verzendkosten bedragen: € 2,50.

Links: Joep Peters – www.j-peters.com  CKD Radboud Universiteit – www.ru.nl/ckd  Foto en Filmmuseum Rdam – www.nederlandsfotomuseum.nl

Category

Projecten